Ram Nedir?

RAM, Türkçe karşılığı Rasgele Erişimli Hafıza anlamına gelir ve veri depolama ve kısa süreli hafıza birimidir. RAM, bir bilgisayardaki ana bellektir. Sabit disk sürücüsü (HDD), yarıiletken sürücü (SSD) veya optik sürücü gibi diğer depolama türlerinden okuma ve yazma işlemlerine göre çok daha hızlıdır. Rastgele erişimli bellek veya RAM, bilgisayarlardan akıllı telefonlara ve oyun konsollarına kadar tüm cihazlarda önemli bir bileşendir. RAM olmayan sistemler, herhangi bir işlemi yerine getirmede çok daha yavaş olurdu.

RAM geçicidir. Bu durum, bilgisayar açık olduğu sürece verilerin RAM’de tutulduğu, ancak bilgisayar kapatıldığında kaybolduğu anlamına gelir. Bilgisayar yeniden başlatıldığında, işletim sistemi ve diğer dosyalar, genellikle bir HDD veya SSD’den RAM’e yeniden yüklenir.

Ram Ne Demek?

RAM ne demek cevabı İngilizce olarak “Random Access Memory”, Türkçe ise Rasgele Erişimli Hafıza demektedir. İlk RAM 1947’de Williams tüpünün kullanılmasıyla ortaya çıktı. Bir CRT (katot ışın tüpü) kullanıldı; veriler elektrik yüklü noktalar olarak yüzde depolandı.

İkinci yaygın olarak kullanılan RAM biçimi, 1947’de icat edilen manyetik çekirdekli bellekti. Frederick Viehe, tasarımla ilgili birkaç patent başvurusunda bulunarak, çalışmaların çoğuyla tanınır. Manyetik çekirdekli bellek, her bir halkaya bağlanan küçük metal halkalar ve teller kullanılarak çalışır. Her halkada bir bit veri saklanabilir ve herhangi bir zamanda erişilebilir.

Ancak, bugün bildiğimiz gibi, katı hal belleği olarak RAM, ilk olarak 1968’de Robert Dennard tarafından icat edildi. Özellikle dinamik rastgele erişimli bellek veya DRAM olarak bilinen transistörler, veri bitlerini depolamak için kullanıldı.

RAM Ne Demek

Ram Bellek Nedir?

RAM Bellek, Rastgele Erişim Hafıza anlamına gelir. Fiziksel olarak, bilgisayarınızdaki bir dizi yongadır. Bilgisayarınız açıldığında, veriler RAM’e yüklenir. Şu anda çalışan programlar ve açık dosyalarınız RAM’de depolanır; Kullandığınız her şey RAM’de çalışır. RAM’de elektrik kesintisi olduğu an her şeyi unutur; bu nedenle, bilgisayar kilitlenirse veya yeniden başlatılırsa kaydedilmemiş belgeleriniz kaybolur. Geçici hafızaya sahip olan RAM, bir belgeyi kaydettiğinizde sabit sürücüye veya başka bir tür ortam depolama aygıtına taşır.

RAM Kapasite Nedir
RAM Kapasite Nedir

RAM Kapasitesi Nedir?

RAM Bellek kapasitesi, bir cihazın herhangi bir zamanda hafızasında saklayabileceği veri miktarıdır. İşletim sisteminizin bit sayısına göre ram kapasitesi değişmektedir. RAM bellek kapasitesi 32 bit işlemci bulunan bilgisayarlarda, 512MB, 1GB, 2GB ve 4GB’a kadar, 64 bit işlemciler ise 8GB, 16GB, 32GB ve çok daha fazla hafıza modülünü desteklemektedir.

  • 1, 2 ve 4 GB standart olan bu RAM kapasitesi, Windows Vista ya da XP kullanan sistemlerle birlikte kullanıldı. Bu bellek miktarı ile tek uygulamaları yönetmek mümkündür. Sisteminiz 4 GB’den az RAM’e sahipse daha fazla RAM eklemek sistemin performansını büyük oranda artırır.
  • 4-6 GB. Bu standart RAM kapasitesi web tarama, Word belgelerinde çalışma ve e-posta gönderme gibi ortalama kullanıcı görevlerini kolayca yönetebilir.
  • 6-8 GB. Daha büyük olan bu RAM kapasitesi amatör oyuncular ve temel multimedya kullanıcıları için çok uygundur. Tek seferde birden fazla programı ve yeni teknolojileri yönetebilir. Kullanıcıların ihtiyaçları değiştiğinde yükseltme yapmaları gerekmez.
  • 8+ GB. Bu güçlü RAM kapasitesi sıkı oyuncular ve son teknoloji multimedya kullanıcıları ve oluşturucuları için mükemmeldir. Bu kullanıcılar RAM’lerini yükseltmeden piyasadaki en iyi teknolojiyi denemek ister.

Bellek Hızı: RAM’in işlemciden talep alması ve ardından verileri okuması ya da yazması için geçen süre. Genelde RAM ne kadar hızlıysa işlem hızı da o kadar yüksektir.

64 bir işletim sistemi olan Windows 10 RAM kullanımı azaltma konusundan aşırı yüksek ram kullanımını düşürebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için kullanılacak programların min RAM gereksinimini öğrenmelisiniz.

Ram Bellek Nedir Kısaca

Ram bellek nedir kısaca bir birleşenin ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri geçici olarak depolayan ve kısa süreli hafızasında tutan birimdir. Rastgele Erişimli Hafıza (RAM), bir bilgisayarın tüm etkin görevleri ve uygulamaları işlemek için kullandığı kısa süreli belleğidir. Programlarınız, dosyalarınız, oyunlarınız veya akışlarınızın hiçbiri RAM olmadan çalışmaz.

RAM Nedir?

RAM, bir bilgisayardaki ana bellektir ve geçicidir. Sabit disk sürücüsü (HDD), SSD ve diğer depolama türlerinden okuma ve yazma işlemleri olarak çok daha hızlıdır.

RAM Ne Demek?

RAM (Rastgele Erişimli Hafıza) CPU’nun verileri, programı ve program sonucunu depolamak için kullandığı dahili bellektir.

Bu makaleyi puanlayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

TeknoBilir

Selam, ben SEO Uzmanı TeknoBilir. Teknobilir.com kurucusuyum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu